vineri, 15 ianuarie 2016

Argumente pro şi contra lentilelor fotocromatice

Cunoscute sub numele de lentile de tranziţie, lentilele fotocromatice se adaptează la schimbările legate de intensitatea luminii, ajutând astfel la îmbunătăţirea vederii. Ele sunt recomandate persoanelor cu probleme de vedere, în special celor sensibile la lumină. Lentilele se întunecă atunci când sunt expuse la razele ultraviolete, devenind ochelari de soare. Ele revin la starea lor iniţială în interior sau în medii întunecate.

Beneficiile lentilelor fotocromatice
Beneficiile lentilelor fotocromatice
Beneficiile lentilelor fotocromatice

Există multe argumente pro asociate purtării ochelarilor cu lentile fotocromatice şi acestea includ:
•    Vin în diferite nuanţe de gri şi maro pentru a se potrivi stilului individual
•    Lentilele cu schimbare rapidă ajută la reducerea oboselii ochilor şi deformării în interior, precum şi privirea în cruciş în plină zi. Gradul cu care lentilele se întunecă depinde de intensitatea luminii şi, ca atare, nu trebuie să fii îngrijorat de nuanţe inconfortabile vederii.
•    Se întunecă sau devin clare, în doar o jumătate de minut şi atunci când eşti în interior, lentilele de tranziţie menţin o umbrire reziduală de 5%.
•    Te salvează de câţiva dolari pentru că nu ai nevoie de prescripţii separate pentru a cumpăra ochelari de soare şi ochelari de vedere.
•    Ajută la reducerea sensibilităţii la razele ultraviolete. Aceasta, la rândul său, ajută la scăderea riscului problemelor de ochi datorat vârstei, cum ar fi cataracta.
•    Dau o viziune mai clară şi, ca atare, culorile sunt mai vii la lumina zilei.
•    Sunt ideale pentru adulţii şi copiii care se chinuiesc cu două perechi de ochelari. Protejarea ochilor de razele ultraviolete cu lentile fotocromatice poate favoriza lipsa leziunilor în viitor.
•    Sunt disponibile în materiale uşoare. Mai mult decât atât, ele pot fi aplicate la diferite forme de lentile inclusiv lentile unice, bifocale, progresive.

Dezavantajele lentilelor fotocromatice
Dezavantajele lentilelor fotocromatice
Dezavantajele lentilelor fotocromatice

Nu sunt multe motive pentru care nu ar trebui să investeşti în lentile fotocromice, dar de dragul argumentului, aici sunt câteva:
•    Ar trebui să nu îi porţi atunci când ai de gând să participi la o şedinţa foto în aer liber. Din cauza expunerii la lumina ultravioletă, lentilele se vor întuneca, acoperind ochii. Cu excepţia cazului în care încerci un look rock, lentilele nu ar trebui purtate.
•    În timp ce unii producători au realizat lentile pentru conducători auto, lentilele fotocromatice nu funcţionează într-o maşină, deoarece razele ultraviolete sunt blocate de parbriz. Cu toate acestea, cei care conduc decapotabile nu vor fi afectaţi de acest lucru.
•    Lentile fotocromice sunt polarizate; ca urmare, dacă ochii tăi sunt sensibili la lumină, aceste lentile nu te pot proteja împotriva efectului de orbire. Lentile fotocromatice polarizate ar putea fi disponibile în câteva luni.